A hennáról

A hennapép összezúzot hennalevelekből készül. A henna eredendően Egyiptomból származik, de már termesztik Közel-Keleten, Indiában, Szudánban és Észak-Afrikában is.
Már ötezer évvel ezelőtt is használták testfestés céljára. Több kultúrában áldásnak tekintik a hennát, amelynek hatalmában áll, hogy szerencsét és gazdagságot hozzon viselőjének. A XII. században a mogulok terjesztették el a mehndit ( a henna indiai neve) Indiában, ahol sokáig jelentős szerepet játszott az esküvői szertartás során is.
Több ország, vallás területén, jellemző a hennafestés, azonban az alkalmazott minták kultúráról kultúrára változik. Az indiai minták finom, ívelt, absztrakt, kacskaringós vonalakból és virágdíszekből állnak, az araboknál a kézfejen és a lábfejen elhelyezett nagyobb virágmotívumok a leggyakoribbak, míg az afrikaiaknál vastag vonalú geometrikus minták jellemzőek.
A henna gyógyhatásáról is ismert. Hűsítő, fertőtlenítő, szövetösszehúzó hatása van, bőrbetegségek ellen is alkalmazzák. Érdemes használni izületi gyulladásra, húzódásra enyhíti a reumás fájdalmat. Ha ecettel keverjük össze, akkor kiváló fejfájásra. Európában elsősorban a korpásodás és hajhullás ellen, valamint hajkondícionáló hatása miatt használják. A henna virágának olaját több száz éve, mint illatszert alkalmazzák.

 
 
 
 

 

 
ESKÜVŐRE, partyra, szülinapra, GYEREKZSÚRRA ,
SZALAGAVATÓRA, farsangi bulira, szilveszterre,
fesztiválra, AJÁNDÉKBA MAGADNAK-PÁRODNAK
Magánszemélyeknek, cégeknek